Paddentrek

_MG_5824_blog

Aan het begin van het jaar, meestal rond het einde van maart, kun je ze ‘s avonds in grote getale tegenkomen. Padden. In ongeveer een week tijd kruipen deze amfibieën vanuit hun winterslaapplek, die zich vaak in tuinen of in het bos bevindt, naar sloten, plassen en vennen om zich daar voort te planten.
Voor mij één van de eerste tekenen dat er een nieuwe lente gaat beginnen. Doordat we tegenwoordig vaak maar zachte winters hebben, die ik fotografisch niet zo heel interessant vind, kijk ik dan ook uit naar het moment dat deze fascinerende beestjes zich weer laten zien.

De koudbloedige diertjes zijn op de wat koudere avonden niet zo heel snel en kunnen dan prima, met wat geduld en voorzichtigheid, ook met een groothoeklens gefotografeerd worden.
Dat was voor dit jaar dan ook mijn missie geworden. Voor de extreme groothoek en de mogelijkheid om erg dichtbij scherp te stellen ben ik er een paar avonden met de fisheye lens op uit gegaan.
Met de camera plat op de grond en een flitser erbij om de padden uit te lichten is het gelukt om de volgende foto’s te maken.

_D9A3556_blog
Met een sluitertijd van ongeveer vijf seconden had ik genoeg tijd om handmatig de pad links en rechts bij te flitsen.

 

_D9A3561_blog
Onderweg worden de vrouwtjes vaak al geclaimd door de mannetjes.

 

Het fotograferen van padden gaat wat makkelijker met een macrolens. Ook dan is een flitser vanwege de donkere omstandigheden een must. Een lampje erbij voor de scherpstelling en je hebt toch weer flink wat om handen bij deze vorm van fotografie.

_MG_5814_blog
Ze kunnen fantastisch poseren. ;)

 

_D9A3761_blog
Onderbelichting om de donkerte van de nacht te accentueren en een flits links en rechts om de contouren zichtbaar te maken.

 

Gewone pad_MG_6182_blog
Deze hebben het water bereikt en zijn klaar om de eieren af te zetten en te bevruchten.

 

En hier is het allemaal om te doen. Nageslacht.

_MG_6149_blog
Deze pad heeft wel erg zijn best gedaan en de snoeren om een takje gewikkeld.

 

De meeste padden hebben nu hun taak voor dit jaar volbracht en zullen weer een teruggetrokken leven op het land leiden. Gelukkig kom je ze op vochtige avonden in de zomer nog wel ‘s tegen op jacht naar slakken en dergelijke.
Of soms verstoor je hun verstopplekje tijdens de tuinwerkzaamheden…

_MG_9482_blog
Sorry…